קניון סמריה בכרתים הוא אחד הטרקים הכי יפים ומפורסמים ביוון. אם אתם מגיעים לחופשה בכרתים ומחפשים טיול טבע מרהיב, קניון סמריה הוא בול המקום בשבילכם! בכתבה שלפניכם ריכזנו לכם את כל המידע. איך מגיעים לקניון סמריה? כמה זמן אורך המסלול? מה כדאי לקחת איתכם? את הכל תמצאו כאן.
קניון סמאריה כרתים - שנתחיל?
קודם כל קחו נשימה עמוקה, תוציאו את הנעליים הכי טובות שלכם מהארון, תכינו את הברכיים… ועכשיו תתכוננו לחוויה חד פעמית!
אנשי הטרקים נחלקים ל-2. אלו שבאו לכבוש את המסלול, לתת עבודה, להפגין תצוגת תכלית של כושר ונעורים, אלו ההולכים בקצב ובחיוכים וגם נשאר להם זמן לפתוח שולחן לארוחת צהריים באמצע המסלול ולשנ"צ…
והסוג השני זה אני. כבר בסלאלום הראשון של הירידה אני אומרת לעצמי איך קרה שהכנסתי את עצמי לזה ומה היה רע לי לקום מאוחר וללכת לים? הולכת לאט, עושה הפסקת מים, הפסקת אוכל, הפסקת התרעננות, הפסקת צילום, הפסקת סלפי, הפסקת נשימה כי נתפס לי בצד, עוד הפסקת אוכל והפסקת נחת מדי פעם כי בכל זאת יפה פה ולא באנו לקטר. ואז מגיע הסוף ולמרות שאני מזיעה ומתנשפת אני מבינה איזה כיף היה לי ואיזה משוגע הטבע ואיך קורה שאני נקלעת פעם אחר פעם לטרקים ומתי מתי מתי אפשר כבר שוב?
קניון סמריה - איפה זה בכלל?
קניון סמאריה הוא הערוץ הכי גדול בכרתים ומהגדולים באירופה. הוא נמצא בדרום מערב כרתים, מתפרש על כ-13 ק"מ ברכס ההרים הלבנים שבשמורת טבע המשתרעת על כ-5,100 דונם הטומנת בחובה אוצרות טבע, היסטוריה מרתקת ואפילו אגדות (עליהם נספר צעד צעד בין תחנות המסלול).
השמורה היא ביתם של מאות מיני צמחים ובע"ח שהם אנדמיים לכרתים – כלומר אם אתם מחפשים אותם, תמצאו אותם אך ורק כאן! לדוגמה חתול הבר של כרתים, גירית כרתים, סמור כרתים, מספר מינים של נשרים ושאר בעלי כנף והכוכבת הגדולה שלנו -עז הבר הידועה של כרתים- יעל כרתים. זכות כל אלו הפך הפארק לשמורת הטבע שנוסדה ב- 1962 במטרה להגן עליהם.
בכל עונה בה תגיעו כנראה תיתקלו במגוון שונה, אבל מפגש עם בעלי חיים בסביבתם הטבעית הוא תמיד מרגש! לקניון יש גם היסטוריה עקובה מדם, עליה תוכלו לקרוא בהרחבה בהמשך…
מה אתם צריכים לדעת לפני שיוצאים לדרך?
עונה מומלצת לטיול בקניון סמאריה – הפארק הלאומי פתוח רשמית מה-1 במאי עד ה-15 באוקטובר, בהתאם למזג האוויר. לפעמים המסלול נפתח לפני כן או נסגר אחרי כן אם מזג האוויר מאפשר והדרך בטוחה. כמו כן שימו לב שהרבה מהזמן ההליכה היא לא בצל, אז כדאי לבדוק מה מזג האוויר ולהחליט בהתאם גם אם הוא פתוח, או מראש לכוון לאביב או לסתיו. באביב פכפוך המים בשיאו וגם הפריחה.
שעות פתיחה ועלויות כחלק מהמסלול
שעות פתיחה – הפארק פתוח כל יום בעונה מ- 07:00 עד 16:00. שימו לב כי משעה 15:00 מותר להכנס (מצפון או מדרום לבחירתכם) רק למרחק של שני ק"מ למעמקי הפארק (כדי שלא תמצאו את עצמכם מבלים שם את הלילה מחובקים עם יעל כרתים).
עלויות – כניסה לשמורה עולה 5 אירו למבוגר – זהו המחיר המקסימלי ותוכלו לשלם אפילו אירו או שניים פחות אם הגעתם כמשפחה או בקבוצה של עשרה ומעלה.
- מומלץ להזמין מראש באתר ואז גם ניתן לעקוף את התור לכרטיסים. ,תזכרו שאתם מקבלים 2 כרטיסים לכל אחד. תשמרו אותם!!! ככה יש מעקב בסוף היום שאף אחד לא נשכח בשמורה.
- המעבורת עולה 11 יורו.
- אחרי המעבורת אפשר לקחת מונית לתחילת המסלול אם הגעתם אליו עם רכב.
- אחרי המעבורת ניתן גם לקחת אוטובוס לחאניה.
- בסוכנויות התיירים בחאניה תוכלו לרכוש דיל משתלם הכולל נסיעה באוטובוס מחאניה לתחילת המסלול, את הכניסה לשמורה, את המעבורת מאגיה רומלי לסוגיה ואת האוטובוס שיחזיר אתכם לחאניה.
למה חשוב לשים לב?
- תוודאו מראש מתי המעבורת למקרה שעקב מזג האוויר משהו השתנה דווקא היום – פעם בכמעט אף פעם המעבורת נדחית בחצי שעה אבל מה אכפת לכם לשאול כדי שלא נדאג לכם?
- בתוך הפארק חל איסור מוחלט לחנות, ללון, להבעיר אש או לשחות בנחלי הערוץ, אסור לצוד, לאסוף צמחים/זרעים וכו'. העישון מותר אך ורק באיזורים המיועדים למניעת שריפות יער.
- כמובן שאתם תשתו הרבה מים ותלכו בזהירות! אבל רק כדי שתהיו רגועים אז תדעו שיש שומרים לאורך הדרך למקרה שתחושו ברע ויש בתחנה הראשית מרפאה.
- לנו באופן אישי לא הייתה קליטה סלולרית במשך כל השעות האלו, אז תתכוננו בהתאם ליתר ביטחון.
לא מומלץ להגיע עם הרכב השכור לתחילת המסלול אם מתכננים ללכת לכל אורכו. זה לא מעגלי! אני חוזרת – לא מעגלי!
- תוכלו לקחת את האוטובוס מחאניה (KTEL CHANION) לכפר אומלוס (אורך כשעה).
אנחנו הזמנו העברות מהמלון שהתאכסנו בו – הקפצה בבוקר לנקודת ההתחלה ואיסוף בסוף היום לפי זמני המעבורת.
רמת קושי - מסלול קניון סמאריה כרתים
למתקדמים: זמן ממוצע להשלמת המסלול הוא 6 שעות. הזריזים יכולים לסיים ב-4 שעות ולנוח הרבה זמן בחוף או בכל מקום בדרך. מי שנדרשות לו 8 שעות להליכה איטית צריך להיות עם היד על הדופק לגבי ההפסקות שלו אבל זה לגמרי אפשרי! המסלול לא קל אבל מתאים לכל גיל אם אתם אוהבים ומתורגלים בהליכה בטבע. הוא מסודר מאוד, עם שבילים ודרך סלולה באבנים בחלקו, עם גשרים מעץ מעל הנחל. במסלול יש הרבה מים צלולים ונקיים, וכל המים שם הם מי שתייה טעימים וקרים. מכיוון שהעומס על הברכיים גדול, ממולץ לקחת מקלות הליכה.
בא לכם בכלל לנפוש? גם אתם יכולים להנות מהמסלול!
לאלו שבאו לנפוש ולא מבינים מה אנחנו רוצים מהם: אתם פחות מתלהבים מההליכה? חכו רגע! יש אלטרנטיבות! אפשר ללכת רק את תחילתו או את סופו של המסלול: אופציה אחת היא לצפות על הקניון מנקודת התצפית בכניסה הצפונית. אופציה שנייה ולדעתי המרשימה יותר (והקרובה לים) היא בנקודה הדרומית ממנה ניתן ללכת רק את המקטע האחרון של המסלול שהוא ללא ספק גולת הכותרת – וזכה לשם הדרמטי שערי הברזל.
מסלול קניון סמאריה - הגענו לרגע האמת
המסלול שלפנינו הוא באורך של 16 ק"מ. 13 ק"מ של ירידה בערוץ ועוד 3 ק"מ מישוריים למדי של הליכה מסוף הערוץ אל הסירה שמחכה לנו בסוף. רוחבו של הערוץ כ-150 מ' בנקודה הרחבה ביותר שלו וכ-3 מ' בחלקו הצר.
מתחילים מצפון בסמוך לכפר אומאלוס (omalos), בגובה 1,230 מ' מעל פני הים הלובי ופותחים בירידה אל חוף אגיה רומלי (agia roumeli) המקסים שאליו מועדות פנינו.
החלק הראשון של המסלול - תתכוננו לירידה תלולה
החלק הראשון בקניון סמריה הוא ירידה תלולה ביותר ומלאה באבנים, אך עם זאת השביל מוסדר ויש גדר שמסייעת לפרקים. החדשות הטובות הן שמכאן והלאה השיפוע יתמתן. למעשה אנחנו יורדים כבר עכשיו בהתחלה כמחצית מעומקו של הקניון.
בתחנות המנוחה ראשונה (Neroutsiko) והשנייה (Riza Sikias) תמצאו מים לשתייה ושירותים.
לפני התחנה השלישית תראו אבנים מונחות אחת על גבי השניה. אומרים שאם תערמו מגדל בעצמכם ותביעו משאלה – היא תתגשם!
בתחנת המנוחה השלישית (Agios Nikolaos) תוכלו לבקר בכנסייה הקטנה של אגיוס ניקולאוס ,וגם בה תמצאו מי שתייה ושירותים. בתחנה הרביעית והחמישית יש רק מי שתייה.
הגענו לאמצע המסלול בקניון סמאריה!
התחנה השישית היא בעצם הכפר סמאריה הנטוש. זוהי תחנת המנוחה העיקרית וזהו בערך אמצע המסלול. בנוסף למי השתייה והשירותים, יש גם מרפאה קטנה לעזרה ראשונה.
הכפר היה מאוכלס לכל אורך ההיסטוריה עד שהשמורה פונתה באופן סופי מתושביה האחרונים ב- 1962 לטובת הפארק ושימורו, אך עם קצת דמיון תראו איך סביבכם ההיסטוריה מתעוררת לחיים!
ייתכן שבתחנה זו תראו גם את עז הבר / יעל כרתים או בשם החיבה שלה -קרי קרי. אמנם היא למדה להיות ידידותית למטיילים כדי לקבל קצת מזון גורמה, אבל בכל זאת נזכיר לכם שעז בר פחות טובה בעיכול במבה!
עשינו את זה! מוכנים לסוף המסלול?
ההליכה בערוץ הולכת ונהיית צרה ומלווה באווירה מיוחדת. אנחנו הולכים במעמקיו ומעלינו המצוקים מתנשאים אל על ומרשימים. בתחנה האחרונה במסלול תמצאו מים ושירותים.
ממש לקראת הגעתנו אל החוף ייחשפו בפנינו "שערי הברזל" – כינוי שניתן לחלק הצפוף של הקניון בו קירותיו כמעט נושקים זה לזה. הקירות סביבכם יתנשאו לגובה של כ-300 מטרים וייצרו מראה עוצר נשימה! זהו גם החלק שאליו מגיעים מהדרום אלו שעושים רק חלק קטן כדי לראות אותו וחוזרים לחוף.
כשמגיעים לסוף, הים נפתח לפנינו במלוא הדרו ורעננותו ואחרי שנעשה הפסקה באחד מהמקומות לשתייה או גלידה של אלופים שהרווחנו ביושר, אפשר לרוץ לרחוץ בים! הוא צלול מאוד והחוף מקסים וכהה ויוצר מראה מיוחד ומזמין.
כשמסיימים לוקחים את המעבורת לכפר sourgia. היא יוצאת ב- 17:30 בדיוק ולאחר כ-50 דקות מגיעה. משם כאמור תוכלו לקחת מונית/אוטובוס/הסעה מאורגנת – מה שתכננתם.
קצת היסטוריה על המקום
קרבות רבים נערכו כאן בין היוונים לעות'מאנים. החל מהמרד הראשון של המקומיים בשלטון העות'מאני ב- 1770 במהלכו מצאו עצמם 4000 נשים וילדים מחפשים פה מקלט עד שהאויב נסוג, ועד המרד הגדול ב- 1866 כשהכוחות העות'מאניים לא הצליחו להיכנס לכאן והציתו את אגיה רומלי – היעד שלנו במסלול היום. אפילו במלחמת העולם השנייה, שימש הקניון מקום מסתור עבור חיילי בעלות הברית הנסוגים, ומכאן גם נמלטו משפחת המלוכה היוונית לכרתים ופונו בשלום למצרים. ללא כל ספק מיקום אסטרטגי!
טיפים של אלופים!
אם תרצו למרוח את היום, להתחיל מאוחר מהמומלץ (אך לא יאוחר משעות הפתיחה של הפארק!) ולא למהר למעבורת, תוכלו להעביר את הלילה בכפר Agia Roumeli, שיש בו מספר אורחנים פשוטים.
המעבורות היוצאות מאגיה רומלי מפליגות לא רק ל-Sougia אלא גם אל כפר הדייגים הקטנטן לוטרו Loutro ואל חורה ספקניון במחוז חאניה Chora Sfakion, שהוא כפר קטן ואותנטי יותר מהכפרים הגדולים והתיירותיים יותר שבאיזור. שניהם מקסימים ושווים ביקור.
מה לקחת איתכם למסלול בקניון סמאריה?
- בגדי טיולים קלים אבל גם משהו ארוך לבוקר ולמעבורת
- נעלי הליכה טובות
- מקלות הליכה
- בקבוק מים קטן, תוכלו למלא לאורך הדרך מהמעיינות אז תחסכו משקל!
- כובע
- קרם הגנה
- נשנושים
- ערכת עזרה ראשונה
- בגד ים ומגבת לרחצה בים בסוף המסלול – מומלץ בחום!
יש לכם שאלות בנוגע למסלול? אתם מוזמנים להתייעץ איתנו ונשמח לעזור.
הכתבה מאת נעם גוטקין – מכורה לטיולים וטבע, כתבת התיירות של מגזין רומי ואסף.